EURO (€)
Verificirana spletna stran   

Zunanja svetila

Zunanja svetila

Za zunanjo osvetlitev je tako kot pri notranji osvetlitvi že nekaj časa najprimernejša LED tehnologija, torej zunanja LED svetila, ki so varčna in se ne segrevajo ter lahko dosegajo poljubne kote osvetlitve ter imajo širok barvni spekter.

Pri določanju vrste zunanjega LED svetila upoštevamo estetiko in funkcionalnost. Pri estetiki se oziramo na obliko in slog, ki se poda okolju oz. prostoru v katerega svetilo postavljamo. Svetila so vidna tudi podnevi zato je pomembno, da opravljajo estetsko vlogo. Pozorni smo, da ne mešamo stilsko različnih luči oz., da se med seboj ujemajo.

Smernice, ki govorijo o svetlobnem onesnaževanju nam narekujejo zunanja svetila za urbane površine (ceste, pločnike, javen površine) ki svetlobo usmerjajo izključno navzdol iz razloga, da se svetlobo zagotovi za površino, kjer je potrebna in, da se  odda čimmanj tja, kjer je ne potrebujemo ali je celo moteča. 

Za zunanja LED svetila je pomembno, da so odporna proti zunanjim vremenskim vplivom. Imeti morajo dobro zaščito pred vlago, prašnimi delci in vremenskimi vplivi.

Zunanja osvetlitev je pomembna za funkcionalnost in estetiko okolice, ki jo želimo osvetlit. Pri načrtovanju osvetlitve okolice hiše, dvorišča ali vrta začnemo načrtovati pri potrebah po osvetlitvi površine, ki jo želimo imeti osvetljeno.

Načrtovanje izvajamo tako, da v temnem delu dneva preučimo področje, kjer bomo potrebovali zunanjo osvetlitev in na ta način ugotovimo točke kamor bomo nameščali svetila. Hkrati z načrtovanjem postavitve si ustvarimo mnenje o tem kakšne tip zunanje osvetlitve oz. zunanjega svetila potrebujemo.

Največkrat zunanja svetila potrebujemo na glavnih poteh, parkiriščih, terasah, vhodih, vrtnih potkah, pa tudi pri in v bazenih.

Pri novogradnjah je načrtovanje nekoliko lažje, ker lahko električno napeljavo oz. vodnike, ki jih potrebujemo predvidimo že v fazi načrtovanja in jo umestimo v prostor že v času same gradnje oz. urejanja okolice. Pri že obstoječih objektih pa moramo biti pozorni, da nam je električna napeljava dosegljiva oz. moramo vedet kako jo bomo pripeljali na mesto, kjer potrebujemo svetilo če je tam še ni.

Pri parkiriščih in poteh bomo uporabili funkcionalna svetila, ki naj osvetlijo površino toliko, da bo vožnja ali hoja po njej prijetna oz. varna. Za takšne potrebe so najbolj primerna svetila, ki jih lahko vgradimo v tla ali zunanjo steno hiše, škarpe. S tem dosežemo, da nas osvetljava vodi po poteh do željenega cilja – vhoda v hišo, garažo… Svetila za markiranje poti vgrajujemo v sama tla ali do 50 cm nad tlemi.

Svetila, ki so namenjena varnosti okolice objektov pa se vgrajujejo na višino okoli dveh metrov.

Stopnja zaščite:

Da je zunanje LED svetilo primerno za zunanjo uporabo mora imeti standard oz. oznako IP (Ingress Protection). Standard IP nam pove, da je svetilo zaščiteno pred vdorom vlage, vode in prašnih delcev.

Stopnjo zaščite pa nam povedo dve števili, ki se nahajata za standardom IP. V praksi to pomeni, da prva cifra pomeni stopnjo zaščite pred vdorom trdnih predmetov, kot je prah, druga pa stopnjo zaščite pred vdorom vode v ohišje. Večje ko je cifra, boljša je zaščita. Za zunanja svetila priporočamo svetila z zaščito IP65 ali IP67, za bazene IP68.

 Brezplačna dostava za naročila v EU nad 100

Pokličite nas na +386 1 620 77 77