EURO (€)
Verificirana spletna stran   

FAQ

FAQ INFO vsebina

Vprašanja in odgovori o žarnicah in svetilkah – FAQ

1.      Kaj pomeni K?

K oziroma Kelvin je osnovna enota za izmero barve svetlobe. Kelvinova temperaturna lestvica (tudi absolutna temperaturna lestvica) je lestvica za merjenje temperatur, ki jo je leta 1848 predlagal škotski inženir in fizik William Thompson, kasneje povzdignjen v lorda Kelvina. Manjše kot je število bolj se približujemo svetlobi klasičnih žarnic in obratno, večje kot je število bolj tehnično bela je svetloba.

2.      Kaj pomeni W pri žarnicah?

W ali vat je enota, ki meri nazivno, priključno moč ter jo je smiselno uporabiti le za primerjavo med svetili iste vrste. Poanta varčnih sijalk je prav ta, da iz 1 W električne energije dobimo bistveno več svetlobe kot iz klasičnih žarnic. Enota je bila pomembna pri klasičnih žarnicah z žarilno nitko. Pri LED tehnologiji je mnogo pomembnejši podatek od vata, lumen (lm).

3.      Kaj je lumen [lm]?

Lumen je enota svetlobnega toka, s katerim merimo oddano svetlobno energijo v časovni enoti. Vatna moč (W) ni več edina in odločilna številka na katero moramo biti pozorni pri izbiri žarnice. Lumen je tako edina realna enota, na podlagi katere je mogoče primerjati različne sijalke.

4.      Kako vem koliko lumnov potrebujem v prostoru?

Pri LED sijalkah svetilnost ni nujno neposredno povezano z vatno močjo, ampak je odvisna predvsem od njene kakovosti in je lumen edina realna enota. Načeloma velja, da za kvadratni meter prostora potrebujemo vsaj 150lm osvetlitve, svetilnost pa je seveda odvisna tudi od namena uporabe prostora.

5.      Kaj je osvetljenost [lx]?

Osvetljenost je veličina, ki nam pove koliko svetlobe pade na določeno površino. Osvetljenost se meri v luksih z optično napravo imenovano luxmeter. Merjen v lumnih je celotna kopičena svetlobe, ki jo odda svetlobni vir v prostor.

6.      Kaj je svetlobni tok?

V fotometriji svetlobni tok predstavlja svetlobno moč svetila, ki jo človeško oko zazna kot svetlobno energijo v časovni enoti. Več svetlobnega toka kot ga svetilka ali sijalka odda, večja je svetilnost in posledično tudi osvetljenost prostora.

 7.      Kaj predstavlja energetska izkaznica?

Energijska nalepka ali energetska izkaznica je oblika certifikacijskega znaka za označevanje energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov. Energijska nalepka seznanja potrošnike ter pomaga pri odločitvi o nakupu s točnimi, prepoznavnimi in primerljivimi informacijami glede porabe energije, zmogljivostih in drugih bistvenih značilnosti.

8.      Kako delujejo LED žarnice?

LED dioda je polprevodniški vir svetlobe, ki seva svetlobo na principu sevanja trdnih teles. Bistvo delovanja je v oddajanju energije elektrona, ki iz vzbujenega višjega energetskega stanja atoma preide na nižje. Elektron odda energijo v obliki elektromagnetnega sevanja z določeno frekvenco. Če je frekvenca elektromagnetnega sevanja v vidnem polju, to zaznamo kot svetlobo. Efekt je znan kot elektroluminiscenca, barva svetlobe pa ustreza energiji fotona, ki je določena z energetskim korakom samega polprevodnika.

9.      Kaj je LED dioda?

Svetleča dioda (angleška kratica LED (light-emitting diode)) je vrsta razsvetljave, ki uporablja polprevodnik za pretvorbo električne energije v svetlobo. Sprva se je uporabljala kot indikatorska lučka v raznih elektronskih napravah, danes pa se vse pogosteje uporablja tudi za razne vrste razsvetljave. V osnovi so to le majhne svetilke, ki jih lahko enostavno vgradimo v elektronska vezja. Za razliko od navadnih žarnic in varčnih svetilk LED dioda ni iz materiala, ki bi izgoreval. Zato se LED diode tudi veliko manj grejejo.

10.   Kako se pride do bele barve svetleče diode?

Bela barva svetlobe, ki jo proizvajajo LED diode je bila odkrita šele pred kratkim. Dobimo jo lahko na tri načine. En je kombinacija rdeče, zelene in modre svetleče diode. Drugi način je, ko modro svetlečo diodo prevlečejo z luminiscenčnim fosforjem. Ter po tretjem načinu ultravijolično svetlečo diodo prevlečejo z rdečim, zelenim in modrim luminiscenčnim fosforjem.

11.   Kako to, da imajo LED žarnice manjšo porabo elektrike?

Izkoristek svetleče diode v LED žarnici je mnogo boljši kot pri žarnici z žarilno nitko, ki sproščajo 90 odstotkov svoje energije v obliki toplote, kar pomeni, da LED sijalke porabijo toliko manj električne energije.

12.   Kdaj je bila izumljena LED dioda?

Prvo uporabno svetlečo diodo z vidno rdečo svetlobo je v letu 1962 razvil Nick Holonyak ml., ki je delal pri General Electric (l. 1962). Od takrat je ta tehnologija hitro napredovala, stroški pa so padali, kar je LED sijalke izstrelilo med najuspešnejši vir razsvetljave.

13.   Ali LED svetila oddajajo UV žarke?

LED svetila ne oddajajo svetlobe v nevidnem spektru (UV). UV in IR svetloba povzroča bledenje barv, hkrati pa so glavni vzrok za motnje vida, utrujene oči in glavobol.

14.   Kaj so lučna podnožja?

V letih po pričetku serijske proizvodnje se je pojavilo ogromno različnih tipov priključkov ter pritrditev. Zato je leta 1909 General Electric predstavil standardne velikosti podnožij za volframove svetilke pod blagovnim imenom Mazda trademark in 1909. Ta standard se je prijel po vsem svetu. Tako dandanes glavnino priključkov predstavlja Edisonov priklop ter bajonetni vstavek.

15.   Kaj je indeks barvne reprodukcije (CRI)?

Indeks barvne reprodukcije (ang. CRI (Color Rendering Index)) nam pove kako bogato bodo prikazane barve predmetov pod svetilom. Imamo lahko dve svetilki z enako barvno svetlobo, vendar bosta reproducirali različne barve zaradi različnega CRI-ja. Najboljši indeks je označen z vrednostjo 100, najslabši pa z vrednostmi CRI pod 0.

16.   Kaj je IP zaščita?

IP-stopnja zaščite nam pove zaščito svetilke pred zunanjimi vplivi ter je v skladu s standardom CEI 70-1 (EN60529) po navadi določa z oznako IP (International Protection) in z dvoštevilčno oznako. Prva številka določa velikost mehanskih delcev, ki še lahko prodrejo v notranjost. Druga številka določa vodo-tesnost oziroma pod kakšnimi pogoji je notranjost še zaščitena pred vdorom vode.

17.   Kaj so kompaktne fluorescenčne žarnice?

Kompaktna fluorescenčna žarnica (ang. CFL (Compact Fluorescent Lamp), ki ji rečemo tudi varčna žarnica, je bila na trg poslana že v začetku 80. let, da zamenja klasično žarnico. Narejena je iz ukrivljene ali upognjene cevi ter kompaktne elektronske dušilke, ki se nahaja nad grlom žarnice. Odlikuje jih dolga življenjska doba in energetska učinkovitost. V primerjavi s klasično žarnico, varčne žarnice porabijo od ene petine do ene tretjine električne energije ter držijo osem do petnajstkrat dlje od navadnih, klasičnih žarnic.

18.   Kakšen namen ima grlo pri žarnici?

Podnožje ali grlo žarnice zagotavlja električno povezavo žarnici in jo podpira oz. drži v luči ali lestencu ter omogoča varno in udobno menjavo žarnice. Obstaja veliko različnih standardov za grla žarnic, ki so jih ustvarili in standardizirali. Splošni sistem kodiranja je črka ali kratica, nato sledi številka. Najpogostejši tipi so Edison vijačna grla, ki se uporabljajo v celinski Evropi in Združenih državah Amerike, medtem, ko bajonetni nosilci prevladujejo v državah Commonwealtha in v avtomobilski industriji.

19.   Kaj je halogenska svetilka?

Halogenska svetilka je svetilka, ki eliminira izparevanje polnila ter temnenje stekla s halogenskim plinskim polnjenjem pod nizkim pritiskom. Specifika je, da zaradi tega halogenska svetilka lahko deluje na višji temperaturi, kar pomeni tudi večji izkoristek.

20.   Kaj so LED paneli?

LED panel ali LED ravna plošča je izredno tanek svetlobni element, ki se čudovito zlije s prostorom, v katerem je nameščen. Z združitvijo kvalitetnih materialov ter uporabne LED tehnologije je nastal LED panel, ki ga je možno dobiti v različnih velikostih, oblikah in barvah. Imamo več možnosti namestitve LED panelov, talna, stenska ali stropna izvedba. Gre za luči, ki jih enostavno namestimo ter so izredno energetsko učinkoviti.

21.   Kaj pomeni kratica CRI?

CRI (ang. Color Rendering Index) ali v prevodu indeks barvne reprodukcije svetila je mednarodno sprejet sistem, ki nam pove, kako bogato prikazane barve predmetov pod svetilom ter ga označujemo z oznako Ra> in se giblje med vrednostmi od 1 do 100. Najboljši indeks je označen z vrednostjo 100, najslabši pa z vrednostmi CRI pod 0. To pomeni, da lahko sijalke  z nižjimi CRI vrednostmi osvetlijo opazovani predmet vendar barve niso iste, kot če bi isti predmet opazovali pri naravni svetlobi.

22.   Kaj moramo storiti z odsluženimi varčnimi sijalkami?

Vemo, da so varčne sijalke in LED žarnice sestavljene iz posebnih elektronskih komponent in zato po izteku svoje življenjske dobe zahtevajo tudi primerno recikliranje in jih nikakor ne smemo metati med običajne gospodinjske odpadke, ampak jih moramo oddati v ta namen pripravljene zbiralnike, ki jih najdemo v trgovinah s tovrstno opremo.

23.   Ali kakovostna razsvetljava vpliva na delovno storilnost?

Številne raziskave so pokazale, da uporaba primerne svetlobe v pisarnah neposredno vpliva na hitrejše branje, manjšo obremenitev oči, povečanje storilnosti zaposlenih, zmanjšanje napak ter izboljšanje psihičnega počutja. To so tehtni razlogi, ki podpirajo dejstvo, da se na tem področju v poslovnih prostorih ne sme izvajati varčevalnih ukrepov.

24.   Ali drži, da svetilke LED niso dovolj svetle?

Ob upoštevanju dejstva, da že veliko uličnih svetil uporablja LED luči in so dovolj svetle, da svetlobo lahko zaznamo celo podnevi, lahko ta mit popolnoma zavržemo.

25.   Kaj so zatemnilniki in čemu služijo?

Zatemnilnik je naprava, ki se uporabi za znižanje jakosti svetlobe pri lučeh. S spreminjanjem valovne napetosti žarnice, je mogoče znižati intenziteto izhodne svetlobe. Namestimo ga v prostor, kjer želimo regulirati z jakostjo svetlobe in ustvariti dinamičnost.

26.   Kaj je ambientalna osvetlitev?

Splošna razsvetljava, ki poskrbi ne le za splošno razsvetljavo prostora, temveč ima nalogo, da ga primerno osvetli. Obenem pa skrbi za svetlobne poudarke in primeren tok svetlobe, ki ustvari prijetno vzdušje.

27.   Kaj je Amper (A)?

Amperi so merilo električnega toka. V klasičnih žarnicah, so povezani z napetostjo in močjo, kot je razvidno z enačbe: Vat(moč)= volt x amper (tok)

28.   Kaj je to dušilka in čemu služi?

Dušilka (balast) je v svojem bistvu tuljava z lamiranim železnim jedrom. Ime dušilka pride od tega, ker duši prekomerno naraščanje toka skozi žarnico, ko le ta začne delovati. Dušilka katerekoli vrste mora biti najprej ustrezna moči žarnice. Če je dušilka premočna, močno skrajša življenjsko dobo žarnice. V kolikor pa je žarnica tista, ki je premočna, škode zaradi prehitre odpovedi materiala sicer ni, vendar je zelo zmanjšan svetlobni tok – zelo slaba svetilnost.

29.   Kakšna je razlika med okovom in nogo pri žarnici?

Okov je lijaku podoben del luči, ki je povezan z električnim napajanjem, medtem, ko je noga žarnice konec, ki se prilega v okov. Poznamo več vrst okov svetilk, pri klasičnih in halogenskih žarnicah je najpogostejši vijačni okov (E27 ali E14), medtem, ko imajo fluorescentne žarnice po večini okov s pini.

30.    Kaj je to napajalnik?

Napajalnik je nekakšna prestavna ročica za izdelke, ki temeljijo na LED tehnologiji. Izbira med konstantnim tokom ali stalno napetostjo. Pri LED žarnicah je napajalnik običajno kar sestavni del.

31.    Kako se kaže učinkovitost svetlobnega telesa?

Meritev, ki nam pove kako učinkovit je vir svetlobe, ki je predmet meritve, pri pretvorbi električne energije v lumnov vidne svetlobe. Izraža se ga v lumnih na vat (lm/W).

32.    Kaj so to elektronske predstikalne naprave?

Kratko ime za fluorescenčne visokofrekvenčne elektronske predstikalne naprave. Elektronske predstikalne naprave uporabljajo polprevodniške elektronske komponente in običajno delovanje fluorescenčne sijalke na frekvencah v območju 25-35 kHz. Prednosti so: povečana učinkovitost svetilke, zmanjšanje izgube dušilke in nasploh manjša ter lažja predstikalna naprava v primerjavi z elektromagnetnimi napravami.

33.    Kaj je reflektor?

Svetilka, ki je namenjena osvetlitvi scene ali predmeta, z večjo močjo svetlobe, od okolice. Običajno se reflektor lahko usmeri k predmetu oz. določenemu področju.

34.   Zakaj nekatere LED svetilke utripajo?

LED sijalke tudi, ko so izklopljene, občasno utripajo. LED sijalke rahlo svetijo že pri nekaj mikroamperih, čeprav za njihovo normalno delovanje potrebujemo od 10 do 700 miliamperov. To je lahko posledica zelo majhnega, a hkrati dovolj velikega motečega toka nekaj mA preko kontrolnih LED diod v stikalih; indukativnosti ali kapacitativnosti med žicami instalacije; povezave stikal v izmenične ali križne spoje ali vlage v stikalu ali dozi.

 35.   Zakaj ima LED tehnologija višjo začetno ceno od ostalih virov svetlobe?

LED žarnice so narejene iz elektronskih komponent, ki jih je treba sestaviti skupaj, da nudijo dolgotrajno učinkovitost svetlobnih virov. Poleg samega LED čipa, je tu še proces "embalaže" oz. žarnice, pri kateri so uporabljeni materiali, kot so keramika, fosfor, vključiti pa je potrebno še spajkanje ter vse ostale stroške proizvodnje. Bele svetleče diode zahtevanjo tudi nadaljne teste za kalibracijo in standardizacijo.

36.   Ali se lahko LED žarnice uporablja zunaj?

Da. Nekatere žarnice so zasnovane iz vodoodpornimi okovji. Druge je potrebno namestiti v vodotesne luči. Pred uporabo LED žarnice na prostem, preberite vsa priložena navodila.

37.   Katera od komponent LED žarnic je običajno prva, ki odpove?

Skoraj vedno gre za napajalnik. Zato je pomembno vedeti, kdo izdeluje gonilnike v LED napajalniku ter kakšne kvalitete so. Navkljub temu, da LED diode ne proizvajajo veliko toplote, pa je vseeno potrebno, da imajo luči in žarnice dobro hlajenje, saj je življenjska doba LED telesa odvisna ravno od tega elementa.

38.   Kaj je boljše, menjava luči ali uporaba LED žarnice, pri fluorescentnih ali varčnih žarnicah?

Tu ni preprostega odgovora. V kolikor so vaše luči relativno nove ter v dobrem stanju, je najboljša odločitev, da izberete primerno LED žarnico ter jo namestite v obstoječo luč. V kolikor pa gre za stare luči oziroma luči slabše kvalitete, pa bo najverjetneje najboljša odločitev za nakup nove luči, ki je že prilagojena LED tehnologiji.

 39. Imate še kakšno neodgovorjeno vprašanje?

Če imate še vedno vprašanja, ki so ostala brez odgovora po branju, nam pišite. Odgovorili bomo na vsa zastavljena vprašanja, ki se nanašajo na LED tehnologijo/izdelke, pa tudi o drugih virih razsvetljave.Brezplačna dostava za naročila v EU nad 100

Pokličite nas na +386 1 620 77 77