EURO (€)
Verificirana spletna stran   

Fluorescentne žarnice

Fluorescentne žarnice

Kaj je fluorescenta žarnica oziroma fluorescentna cev?

Fluorescentna žarnica, poznana tudi pod imenom fluorescentna cev, je svetilo, ki deluje na principu pošiljanja električnega toka skozi majhen prostor v cevi, v katerem se nahajaja mešanica žlahtnih plinov (Argon, Xenon, Neon, Kripton) v kombinacijami z delci nekaterih kovin v plinastem stanju, na primer živo srebro in natrij.

In zakaj izbrati fluorescentno osvetljavo?

  1. Oddajo več svetlobe: žarnica z žarilno nitko pretvori okoli 5% električne energije, ki jo dobi, v svetlobo pri fluorescentni žarnici pa je ta delež več kot 4x večji, torej kar 22%

  1. Daljša življenksa doba: fluorescentne cevi imajo od 10x do 20x daljši čas delovanja od običajnih žarnic - efektivno to pomeni razliko tudi do 10 tisoč več ur delovanja!

  1. Manj segrevanja: fluorescentne žarnice oddajajo 5x manj toplote v primerjavi z običajnimi žarnicami

  2. Večja izbira barve, tona in intenzitete svetlobe

 

Kako deluje fluorescentna osvetljava?

Zgoraj navedeni plini in kovine so pod večjim ali manjšim pritiskom stisnjeni v cev fluorescentne žarnice oziroma fluorescentne cevi - od vseh svetil, ki delujejo na ta princip, je pritisk pri fluorescentnih svetilih med najnižjimi.  V trenutku, ko vžgemo fluorescentno žarnico, se atomi v mešanici plinov ionizirajo, to pomeni, da se ločijo na pozitivne ione in na negativne ione. Ob istem času skozi fluorescentno cev steče električni tok v obliki prosto gibljivih elektronov, ki imajo negativen naboj. Ti elektroni se začnejo zaletavati v ione plinov v fluorescentni cevi in zaradi nasprotnih nabojev krožijo okoli njih, kar posamičnemu elektronu dvigne vrednost energije, ki jo lahko sprosti. Ko se elektron odcepi iz orbite ioniziranega atoma, sproti to energijo v obliki fotona - svetlobnega delca, ki izžareva barvo določene ferkvence.

Barva svetlobe fluorescentne žarnice in njen ton sta odvisna od večih stvari: najpomembnejši faktor pri določanju barve fluorescentne sijalke je ravno mešanica plinov v fluorescentni cevi (kateri plini jo sestavljajo in kakšno je količinsko razmerje med njimi). Drugi faktorji so tudi pritisk, pod katerim je plin v cevi, oblika cevi, vrsta fluorescentnega premaza na notranji strani svetilke in druge spremenljivke. Spodaj je navedenih nekaj primerov, kako izbira plina vpliva na barvo svetlobe:

PLIN

BARVA SVETLOBE

Helij

Bela do oranžna

Neon

Rdeča do oranžna

Argon

Vijoličasta do bledo modra

Natrij

Oranžna do rumenaBrezplačna dostava za naročila v EU nad 100

Pokličite nas na +386 1 620 77 77