EURO (€)
Verificirana spletna stran   

Vpliv svetlobe na delovno okolje


Datum objave: 19.5.2017


Vplivu na delovnem mestu se zadnja leta posveča vedno več pozornosti, hkrati pa je tudi vedno več raziskav na to temo. Sem spada organizacija delovnega prostora, izbira pohištva, primerno prezračevanje in primerna razsvetljava, varnostni ukrepi v primeru požarne nevarnosti, osebna varovalna oprema ter protihrupno okolje. Pri načrtovanju je nujno potrebno upoštevati vse vidike, ki vplivajo na zaposlene ter posledično na opravljeno delo. V primerno organiziranem delovnem okolju se poveča produktivnost, raven motivacije, inovativnosti ter samoiniciativnosti. Zmanjšajo se napake, dvigne se razpoloženje ter poveča sodelovanje med sodelavci.

(VIR: https://images.designtrends.com/wp-content/uploads/2016/04/16103018/Amenta-Emma-Architects-Office-Ceiling-Design-Idea.jpg)

Delovno okolje, tehtno premišljeno ter osnovano na temeljih odličnosti, je eden ključnih elementov pri množici uspešnih in zglednih svetovnih podjetji. Z našega vidika je še posebej zanimiv aspekt razsvetljave, ki močno vpliva na opravljanje nalog zaposlenih, dvig vzdušja in nenazadnje prihranek podjetju, iz več vidikov.

Boljši delovni pogoji, boljša učinkovitost zaposlenih

Študije preučujejo učinke ključnih vidikov notranje osvetlitve (osvetlitev, spektralna porazdelitev) za opravljanje nalog na delu. Razsvetljava namreč, kot kažejo raziskave, igra pomembno vlogo pri stopnji produktivnosti ter koncentraciji zaposlenih. Izboljšanje delovnega okolja je tesno povezano z izboljšanjem delovanja delavcev.

Sodobni delavci dan preživijo največ časa v pisarnah, zato je izjemno pomembno, da podjetja razumejo, kaj izboljšuje njihovo produktivnost, da pokažejo svoje talente ter kot rezultat, proizvajajo boljše izdelke, ponujajo več storitev in nenazadnje, ustvarjajo višje prihodke. Izjemno dobra poteza je, namestitev LED žarnic ali LED luči, ki poskrbijo tako za ekološki in stroškovni vidik ter najpomembneje, oddajajo svetlobo, ki ni moteča in ne utrudi oči.

Eden izmed najbolj osupljivih dejavnikov, ki vplivajo na to kako delamo, je barvna temperatura vira svetlobe, kateri smo izpostavljeni, na dnevni bazi. To dejstvo vse pogosteje potrjujejo tudi različne študije, ki se osredotočajo na vpliv svetlobe ter njen učinek na naše fizično in duševno  dobro počutje.

(VIR: https://images.designtrends.com/wp-content/uploads/2016/04/16103039/Creative-Office-Ceiling-Design.jpg)

Barvna temperatura svetlobe, je izmerjena v Kelvinih, ki je numerična meritev barve, ki jo oddajajo svetlobna telesa. Ko temperatura narašča, se ob tem spreminjajo barve svetlobe. Ob pregledu različnih študij je bilo dokazano, da se izrazi močnejša želja po reševanju medosebnih konfliktov s sodelovanjem, pri skupini, ki je izpostavljena topli beli svetlobi, v primerjavi z drugo, ki je delala pod hladno belo svetlobo. 

Načrtovanje je predpogoj

Kakovost razsvetljave na delovnem mestu pomembno vpliva na produktivnost, saj z ustrezno razsvetljavo, delavci naredijo manj napak, kar vodi v 10-50 % povečanje produktivnosti. Poleg tega se lahko zaposleni bolje osredotočijo na svoje delo, kar zopet povečuje produktivnost.

Pri načrtovanju moramo upoštevati naravo dela, pomembnost pri ostrini vida ter na samo okolje, kjer delo poteka. Na primer, natančno delo, kot je pregledovanje, sestavljanje majhnih delov ali tehnično risanje, potrebuje veliko svetlobe. Groba dela, kot je nakladanje ali razkladanje materiala, zahteva relativno manj svetlobe. 

(VIR: http://www.auralight.com/wp-content/uploads/2014/06/Industry_Segment-image.jpg)

Dobra razsvetljava na delovnem mestu spodbuja:

  • zmanjša tveganje nesreč pri delu in drugih poklicnih zdravstvenih težav;
  • boljša koncentracija in natančnost pri delu;
  • svetlejše, čistejše delovno okolje vpliva na aktivno, prijaznejše vzdušje;
  • boljša vidljivost, izboljšana natančnost ter večja hitrost proizvodnega dela.

 

Načrtovanje osvetlitve in razsvetljave ni povezana le z izbiro luči, temveč tudi  z načrtovanjem pozicije le-teh, uporabe ter umestitve naravne dnevne svetlobe, primerno senčenje za odpravo morebitnega bleščanja, itd. Pri izbiri virov svetlobe pa ne smemo spregledati tudi ekološkega ter stroškovnega vidika.

S tega stališča je najprimernejša izbira LED razsvetljava, ki nudi množico prednosti, o katerih smo že pisali: https://www.gle-lighting.com/blog/clanek/led-zarnice-pomagajo-resiti-svet-7 .


 Brezplačna dostava za naročila v EU nad 100

Pokličite nas na +386 1 620 77 77