EURO (€)
Verificirana spletna stran   

Prva LED dioda na svetu zasnovana v laboratoriju General Electric


Datum objave: 10.1.2017


Prva LED dioda na svetu zasnovana v laboratoriju  General Electric

Nick Holonyak, inženir, ki je v času dela pri General Electric, leta 1962, tako rekoč izumil prvi LED čip na svetu. Da ne gre za majhno stvar je že takrat zapisal predsednik National Association of science Writers, Harland Manchester, ki je v članku dejal, da »dramatično odkritje, v rokah podjetja General Electric, lahko pomeni, da bo nekega dne električna žarnica, kakršno poznajo, povsem zastarela in če bi se ti načrti izšli, bi lahko luč v prihodnosti bila velikosti konice svinčnika, ki bo praktično neuničljiva, ne bo nikoli izgorela in bo pretvorila vsaj desetkrat toliko toka v svetlobo kot današanja žarnica«.

(VIR: http://news.lampshoponline.com/a-look-back-at-the-history-of-leds/)

Manchaster je lahko napovedal takšno »luč prihodnosti«, saj je takrat imel intervju z njenim izumiteljem, Nickom Holonyakom. Holonyakova LED dioda je sicer oddajala le rdečo svetlobo, vendar pa je obenem prižgala raziskovalni razcvet, katerega »večbrarvni potomci« sedaj osvetljujejo domove in mesta. »To so bili zlati časi«, pravi danes Holonyak, ki je danes star 88 let. » Ko sem se podal v to, se nisem zavedal, kaj vse bomo lahko iz tega naredili. Kolikor se zadeva mene, se sodobna LED tehnologija začne pri General Electric«.

(VIR: http://www.gelighting.com/LightingWeb/emea/news-and-media/news/First-LED-by-the-GE-engineer-Nick-Holonyak.jsp)

Holonyak, katerega starši so se preselili iz področja, kjer je danes zahodna Ukrajina, se je vpisal na študij za elektrotehniko, na univerzo v Illinois. Na univerzi se je vpisal k Johnu Bardeenu in predmetu atomska fizika ter leta 1951 postal prvi doktorski pripravnik pri profesorju Bardeen, v njegovem novem laboratoriju polprevodnikov. Le 5 let kasneje, 1956, Bardeen prejme Nobelovo nagrado za fiziko z Williamom Shockleyem ter Walterjem Brattainom, za izgradnjo prvega polprevodniškega tranzistorja.

Leta 1954, Holonyak doktorira, tri leta kasneje, po delu pri Bell Labs in dveh letih v vojski, se že pridruži raziskovalnemu laboratoriju GE v Syracuse, New Yorku. GE je takrat že na poti raziskovanja polprevodniških aplikacij in gradnji polprevodniških sodobnih diod. V laboratoriju GE v Schenectadyu, znanstvenik Robert Hall poskuša zgraditi prvi laser z diodo. Hall, Holonyak in drugi so opazili, da polprevodniki sevajo, vključno z vidno svetlobo, ko elektrika teče skozi njih. Holonyak in Hall sta jih poskušala »vklopiti« ter usmeriti in razpršiti svetlobo.

Hall je dosegel prvi uspeh. Zasnoval je prvi laser v svetu polprevodnikov. Brez tega danes ne bi poznali CD in DVD predvajalnikov. »Nihče ni vedel, kako pretvoriti polprevodnik v laser«, pravi Holonyak. »Odgovor smo našli, preden bi ga kdorkoli drug.«

Toda laser znanstvenika Halla oddaja le nevidno, infrardečo svetlobo. Holonyak je takrat preživel tako rekoč ves čas v svojem laboratoriju, testiral, rezal in poliral svoje ročno izdelane polprevodniške zlitine. V jeseni, leta 1962, zasveti. »Ljudje so bili zmotno prepričani, da so zlitine grobe ter grudaste«, pravi. »Prekleto dobro smo vedeli, kaj se je zgodilo in da smo takrat ustvarili zelo dober način za pretvarjanje električnega toka neposredno v svetlobo. Pred sabo smo imeli nov vir svetlobe.«

Rdeča LED dioda »je bila šele začetek«, pravi. »Vedel sem, da je to zelo močna stvar, in da bodo ti materiali postali vir bele svetlobe. Menil sem, da bo dovolj desetletje. Niti slutil nisem, da bo do te točke preteklo tako veliko časa«.

Navkljub dolgi poti do današnjih LED žarnic, pa je danes ravno nasprotno, kajti LED tehnologija postaja vedno bolj dovršena in vsak dan postavlja višje norme na področju razvoja LED žarnic.

(VIR: http://netdugout.com/2015/11/led-technology-gets-cheaper-better-and-more-efficient/)

V kolikor niste vedeli, se General Electric, ameriški mednarodni konglomerat s sedežem v Connecticutu, ponaša tudi z mnogimi drugimi dosežki. Sem spadajo največja električna lokomotiva na svetu (l.1895), rentgenski aparat (l. 1896), prvi električni ventilator (l. 1902), prvo radijsko oddajanje (l. 1906), prvi hladilnik (l. 1917), neodsevno steklo – leča fotoaparata (l.1939), motor reaktivnega letala (l. 1941), digitalna radio budilka (l. 1978), magnetna resonanca (l. 1983) ter še mnogo več na področju vetrnih turbin, transporta, in tako naprej.

Vse skupaj pa se je začelo leta 1879, ko je Thomas Edison izumil prvo žarnico na žarilno nitko na svetu. Tri leta kasneje, pa je v skupini še treh drugih entuziastov, ustanovil podjetje General Electric, ki je danes eno največjih in najuspešnejših podjetij na svetu.Brezplačna dostava za naročila v EU nad 100

Pokličite nas na +386 1 620 77 77