EURO (€)
Verificirana spletna stran   

Pozabite na vate pri nakupu LED svetil


Datum objave: 16.5.2017


Pogosto opazimo, da mnogi kupci sprašujejo, kako močno LED žarnico potrebujejo, da zamenjajo  obstoječo. In pogosto jim prodajalci delajo medvedjo uslugo, ko govorijo o vatih pri LED žarnicah. Le-ti sicer niso zanemarljiv faktor, saj nam povedo, koliko električne energije porabi žarnica ter kakšen prihranek nam prinaša LED tehnologija. Vendar pa je podatek o vatih nekoristen, ko gre za vprašanje o primerljivi svetilnosti med žarnico ter iskanju alternative. Pravila so se namreč spremenila. LED žarnica, ki uporablja 60W, sveti tako močno, da nas zaslepi in nikakor ni isto kot 60W klasilčna žarnica. LED žarnice so tako namenjene porabi manj energije in imajo seveda nižjo lestvico moči.

(VIR: http://www.gelighting.com/LightingWeb/na/consumer/images/324-43222LED-Lights-For-Your-Home-468x278.jpg)

Ključ do prave izbire je svetilnost

Zavedamo se, da je v znanju moč, zato vam želimo bolj podrobno razložiti pravi način za nakup LED žarnice. Bistveno je, da ste pri izbiri pozorni na svetilnost žarnice, ki se ujema s svetilnostjo predhodnice. In tu smo se že ustavili pri najpomembnejšem in bistvenem podatku pri izbiri žarnice – SVETILNOST. Gre za količino svetlobe, ki jo oddaja vsaka žarnica ali svetilo in se ga opiše s številom lumnov. Merjenje vatov je tako merjenje količine energije, ki jo porabi svetilno telo za proizvodnjo lumnov.

(VIR: http://assets.inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2016/02/General-Electric-Phase-Out-CFL-Bulbs-LED-Bulbs1-1020x610.jpg)

Različne LED žarnice so različnih moči, učinkovitosti ter različnih stopenj osvetlitve. To so tudi glavni razlogi, da se potrošniki včasih počutijo zmedene in težje izberejo pravo žarnico. Svetujemo vam, da preverite tako lumne kot tudi vate. Pri nakupu LED žarnice boste lahko naleteli na podatek lumnov na vat (lm/W), ki se nanaša na svetlobno učinkovitost. Na tem mestu vas želimo opozoriti, da niso vse enako močne žarnice, enako svetle oziroma, da imajo isto svetilnost. Od proizvajalca do proizvajalca se ta vrednost - učinkovitost spreminja, zato pred nakupom dobro preverite ta segment.

Več svetlobe, manj porabljene električne energije

Več kot je lumnov na vat, boljša LED žarnica je, saj porabi manj energije za oddajanje enake ali večje količine svetlobe. Ta energetska učinkovitost omogoča tudi stroškovno učinkovitost, saj vodi k večjemu prihranku, na račun manjše porabe električne energije. Danes, imajo LED svetilke visok svetlobni izkoristek, hkrati pa tudi dolgo življenjsko dobo, kar pomeni, da gre pri nakupu, za res pametno naložbo.

Pripomoček za primerjavo

Najlažji način, da ugotovimo, katero žarnico potrebujemo, je prav gotovo uporaba preglednic, kakršno vidite spodaj. Na primeru, lahko razložimo tako. Predpostavljam, da ste običajno uporabljali 60-vatno žarnico. Kot je vidno v tabeli, gre za alternativno izbiro LED žarnice, z močjo med 8 do 12 vatov ter ima oceno svetilnosti približno 800 lumnov.

V poplavi izdelkov in informacij o njih je izredno težko izbrati takšne, ki vam bodo dobro služile in vam nudile največ, kar lahko. Zato vam predlagamo, da pred naslednjim nakupom postavite prava vprašanja, saj boste lahko na podlagi danih odgovorov analizirali možnosti ter izbrali najboljšo.Brezplačna dostava za naročila v EU nad 100

Pokličite nas na +386 1 620 77 77