EURO (€)
Verificirana spletna stran   

LED tehnologija z LED diodami in žarnicami je v polnem razmahu!


Datum objave: 15.2.2017


Pred časom, ko so ljudje živeli, od rojstva do smrti na kmetiji in so novice potovale s hitrostjo konjske vprege, so se upirali izključno na sončno svetlobo. Dan se je pričel z jutranjim svitom in končal z večerno zarjo. Že dolgo pa temu ni več tako, saj se je v zadnjem stoletju, tehnološki napredek razmahnil nad vse meje in še vedno vztrajno raste. Življenje samo se je transformiralo, tehnološke novosti pa nam omogočajo življenje v urbanem okolju in nam ponujajo luksuz na vsakem koraku. Sodoben način življenja, pa hočeš nočeš terja svoj davek, predvsem, ko gre za naše zdravje.

(VIR: http://whatcausesheartdisease.net/wp-content/uploads/2014/07/What-causes-heart-disease.png)

Raziskave kažejo, da obstaja velika povezava med uporabo visoko predelanih živil ter posledicami, kot so debelost in srčno žilne bolezni, ter posledično krajša življenjska doba. Mnogi ljudje, še posebej tisti, ki živijo z majhnimi dohodki, imajo omejen dostop do dobrin, kot so sveže pridelana živila. Tržnice se nadomešča s supermarketi, kmetije pa z živilsko industrijskimi obrati.

 Razmere v Sloveniji

Povprečen kmet v ZDA pridela hrane za 64 ljudi, na Danskem za 37, kmet v Sloveniji pa le za 10 ljudi. Suša, toča, moča in pozeba vsako leto klestijo pridelke in zmanjšujejo ekonomsko učinkovitost klasičnega kmetovanja. Poleg tega pri nas ni dovolj mladih prevzemnikov kmetij, zato tudi v prihodnje ne kaže, da bi s klasičnim kmetijstvom lahko povečali samooskrbo. To lahko dosežemo le z intenzivno pridelavo rastlin v rastlinjakih, kjer lahko povsem izničimo zunanje vremenske vplive in ustvarimo konstantne optimalne razmere za rast. Zato je pridelka več in je bolj kakovosten. Z naprednimi tehnologijami pridelave, lahko konkuriramo velikim kmetijam na Nizozemskem in v Italiji, od koder uvažamo dosti zelenjave.

Solata na njivi nima idealnih pogojev, saj že pri dveh oblačnih dneh nima dovolj svetlobe in raste počasneje kot v rastlinjaku. Tam pa z različnimi valovnimi dolžinami svetlobe posnemajo sonce in idealne razmere za rast, da solata hitreje zraste. Po napovedih bo čez 20 let večina zelenjave rasla v zaprtih prostorih.

(VIR: http://www.gelighting.com/LightingWeb/emea/images/181-115260LED-Horticulture-468x278.jpg)

Rešitev v LED tehnologiji

Tu velik prispevek razvoju nosi ravno LED tehnologija z uporabo LED diod, ki se kaže v zagotavljanju ustrezne osvetlitve. Umetna svetloba, namenjena rastlinam, predstavlja veliko potrošene energije, obenem pa svetlobni viri oddajo tako veliko toplote, da le-ta negativno vpliva na stopnjo rasti, zlasti za pridelek, ki potrebuje hladnejše okolje.

Pridelovalci so v sodelovanju s strokovnjaki, pričeli iskati ustrezno svetlobno rešitev. In tako kot marsikje, je LED tehnologija zopet presenetila s svojo vsestranskostjo in prišla v ospredje hortikulturnih raziskav. V primerjavi s tradicionalnimi žarnicami ali visoko tlačnimi natrijevimi žarnicami, LED žarnice nudijo koristi energetske učinkovitosti, nižjo obratovalno temperaturo ter omogočen poostren nadzor svetlosti in valovne dolžine. Ob pogledu v rastlinjak, poln solate in drugih povrtnin, morda res ne bi pričakovali, da gledate prehod v naslednjo industrijsko revolucijo. Napredek LED tehnologije je pripomogel k ustvarjanju okolja, v katerem se zelenjava prideluje, z višjimi donosi ter ne glede na to, kakšna je trenutna klima.

(VIR: https://c.fastcompany.net/multisite_files/fastcompany/imagecache/inline-large/inline/2015/07/3048492-inline-i-2-in-this-huge-vertical-farming-lab-led-light-recipes-grow-juicier-tomatoes-and-sweeter-basil-copy.jpg)

Kmetovanje v nadzorovanem okolju, že vrsto let omogoča pridelovalcem manipulirati osvetlitev, temperaturo in vodo, za povečanje donosa. Kar prinaša LED razsvetljava je hladnejše ter energetsko učinkovitejši način za optimizacijo pogojev. Ekipa raziskovalcev pri GE, je ugotovila, da lahko LED preseže 50-odstotni izkoristek ter pretvori približno polovico svoje energije v rastlinam ustrezno svetlobo. To je najbolj vidno pri znatnem prihranku energije.

Japonski pridelovalec zelenjave Shigeharu Shimamura je s pomočjo GE napeljave, omogočil rastlinam svetlobo pri valovnih dolžinah, ki so optimalne za rast, ob tem pa mu je uspelo doseči 100-kratno povečanje produktivnosti na kvadratni meter površine, v primerjavi z zunanjim kmetijstvom. Shimamura je svoj prvotni navdih za zagon podjetja, ki se ukvarja z notranjim kmetijstvom prihodnosti, našel že kot najstnik, ko je obiskal »rastlinsko tovarno«, ki so jo prikazali na svetovnem sejmu, ki se je takrat odvijal na Japonskem.  Tehnologija je od takrat naredila že dolgo pot, sam pa meni, da je to začetek »kmetijske industrializacije«.

(VIR: http://www.supergrowled.com/wp-content/uploads/Shigeharu-Shimamura-LED.jpg)

Izkazalo se je, da pridelovanje rastlin v nadzorovanih okoljih, nosi doprinos tako v produktivnost kot tudi na področju trajnosti.V dveh največjih zaprtih vertikalnih kmetijah v ZDA – poudarjajo svojo vlogo pri zagotavljanju zdravih lokalnih pridelkov ter koristih, ki jih nosi ta oblika pridelovanja, svetu.

 Inovativno LED kmetijstvo

Eno ključnih področij je eksperimentiranje z pasovi valovnih dolžin, ustreznost različnih barv ter optimiziranje pogojev za rast. Novejše raziskave so pokazale, da lahko posebne barvne kombinacije, pomagajo spodbujati večjo rast, cvetenje ter pridelavo, zlasti ob uporabi kombinacije rdeče ter modre LED. Raziskave, ki jih profesor Chungui Lu izvaja na Trent univerzi v Nottinghamu, kažejo, da uporaba pravih kombinacij LED svetlobe, pripomore k večjim izdelkom ter obenem nudijo dodatno korist za zdravje, kot je sposobnost zmanjševanja presežka nitratov v zeleni solati. Hkrati pa se tudi zmanjša površina obdelovalne zemlje, s pojavom vertikalnih kmetij, pri čemer so rastline, gojene v polici podobni plasti, da bi bolj učinkovito uporabili omejen prostor, še posebej v urbanih okoljih. Napredek na tem področju je zaenkrat še bolj počasen, vendar stalen, zato obeti kažejo, da bo ponovno prišla ponudba lokalno pridelanega sadja in zelenjave, do vsakega posameznika, ne glede na socialni status.

(VIR: http://dsg.files.app.content.prod.s3.amazonaws.com/gereports/wp-content/uploads/2014/12/16060016/LED-loop-slow.gif)

Velike elektronske korporacije in tehnološka podjetja po vsem svetu so hitro premaknile meje raziskovanja in razvoja na tem področju. Med drugimi, tudi General Electric, ki je na trg lansiral ArizeTM LED izdelke, posebej razvite za rast in razvoj rastlin.Brezplačna dostava za naročila v EU nad 100

Pokličite nas na +386 1 620 77 77