EURO (€)
Verificirana spletna stran   

Kaj morate vedeti o prihajajoči OLED osvetljavi?


Datum objave: 17.10.2016


Kaj morate vedeti o prihajajoči OLED osvetljavi?

Decembra, lansko leto, je eden vidnejših proizvajalcev razsvetljave Acuity Brands, predstavil linijo OLED osvetljenih izdelkov, namenjenih širši javnosti v obliki dveh osvetljenih ravnih ploščic. Zavedati se moramo, da gre za izdelek, ki je bolj umetniške narave, kot pa praktična rešitev za dom. Oblikovalci pa obožujejo to vrsto umetniške instalacije, ravno zaradi estetske vsestranskosti. 

OLED TEHNOLOGIJA - POGLED V PRIHODNOST

Na samem začetku naj predstavimo kaj to OLED pravzaprav sploh je. OLED (ang. Organic Light-emitting diode), v prevodu pomeni organska svetleča dioda, pri kateri gre za plast organske elektroluminiscenčne spojine, ki oddaja svetlobo v odgovor na električni tok. Ta plast organskega polprevodnika se običajno nahaja med dvema elektrodama.

VIR: http://www.oled-info.com/oled-light

OLED se že uporablja za ustvarjanje digitalnih zaslonov v napravah, kot so televizijski zasloni, računalniški monitorji, prenosni sistemi, kot so mobilni telefoni, prenosne igralne konzule. Zasloni z OLED tehnologije delujejo brez osvetlitve ozadja, kar pomeni, da lahko prikažejo globoke črne ravni in so tako lahko tudi tanjši in lažji od zaslona s tekočimi kristali (LCD). Prednost OLED pred LCD zasloni je tudi ta, da v slabo osvetljenem okolju, lahko dosega višje kontrastno razmerje kot LCD. Prav tako ima OLED zaslon veliko hitrejši odzivni čas kot LCD.

OLED TEHNOLOGIJA NA PODROČJU RAZSVETLJAVE

Na področju razsvetljave, je slika malce obrnjena. Zavedati se moramo, da ima OLED še vedno dokaj slabšo energetsko učinkovitost. Poleg tega, v primeru umestitve LED tehnologije v obliko žarnice, reproducira bolj koncentrirano svetlobo, ki potuje čez daljše razdalje. Še vedno pa ima OLED tehnologija boljšo kakovost svetlobe, saj je bolj podobna sončni svetlobi, ki ima maksimalno število točk pri indeksu barvnega videza, medtem, ko jih ima OLED vedno nad 90. Enakomernejša razporeditev, zelo malo bleščanja in ostro senčenje, so še dodatni plusi v prid OLED tehnologiji. Omogočajo uporabo v številnih aplikacija, saj so tudi izredno tanki in lahki materiali ter nenazadnje, so gibljivi.

VIR: http://www.oled-info.com/lg-shows-some-new-flexible-and-mirror-oled-lighting-prototypes-and-solutions

ZAMENJAVA ZA LED ŽARNICE?

Torej, bo OLED tehnologija nekega dne zamenjala LED žarnice? Strokovnjaki s tega področja, pravijo da ne. Prilagajanje tehnologije za manjšo ogrodje, kot so žarnice, je v tem primeru potrebno povečati količino svetlobe z ene diode, kar pa pripelje do tega, da se različni elementi, ki so zelo občutljivi na toploto, razgradijo. S takšnimi omejitvami, OLED žarnica, v večini primerov ne zadošča. V nekaterih primerih pa vseeno pride prav, svetovalci navajajo primere, kjer glavni vir svetlobe ne porazdeljuje svetlobo zelo dobro in OLED »zapolni prostor« ali pa v dekorativni razsvetljavi, zlasti v lestencih ter stenski razsvetljavi. Vprašljiva je tudi uporabnost, zaradi življenjske dobe ter barvnega ravnotežja. Življenjska doba se za OLED svetilke ocenjuje  na kakšnih 14.000 ur, kar je precej manj od LED žarnic, katerih življenjska doba se giba nekje med 25.000 – 40.000 ur. 

VIR: http://captivatist.com/lighting/selux-manta-rhei-amazing-oled-kinetic-luminiaires.html

Ob vseh plusih in minusih, ki so navedeni, se moramo zavedati še enega dejstva in to je finančna plat OLED, ki ne govori v prid široki distribuciji OLED tehnologije. Da v tovarni naredijo OLED, ki ustvarja 1000lumnov, kar je podobna količina svetlobe, ki ste jo dobili z žarnico 100W, stane 900€. Da bi dosegli isto z LED, pa pride okrog 10€. Takšna razlika nastane zaradi samega procesa v tovarni, ki v primerjavi z LED, zahteva veliko več materiala, poleg tega pa so proizvodne linije še vedno majhne ter obenem tehnike dokaj nenatančne, kar ima za posledico veliko napak posameznih enot, in je potrebno prišteti tudi te stroške.

Za konec pa še nekaj zanimivih aplikacij OLED, kot je na primer v modni industriji, kjer so zasnovali tkanino, ki vsebuje OLED ter predstavlja način za vključevanje razsvetljave v vsakdanje predmete ter v avtomobilski industriji, kjer se načrtuje uporabo OLED na zadnjih ter notranjih lučeh. Vključeni so tudi v ročne ure, predvsem pametne ure, saj gre za izredno tanek in lahek material, ki je obenem izredno zmogljiv in energetsko varčen. Gre torej za vsestransko uporaben izdelek, ki ga bo potrebno še toliko dodelati, da se ne bodo v proizvodnji pojavljale napake in dvigale ceno.Brezplačna dostava za naročila v EU nad 100

Pokličite nas na +386 1 620 77 77